duminică, 20 decembrie 2009

DIN NOU CĂTE CEVA DESPRE POLITEŢE SAU RESPECT (XII)


Să cred că politeţea adevarată are ceva în comun cu eticheta scrobită a mondenităţii ? Eu cred că nu. Politeţea adevărată ar trebui să întovărăşească atitudinea fiecăruia dintre noi, purtarea noastră, felul nostru de a ne manifesta, nu numai în locaţiile unor instituţii, cluburi sau saloane ci şi pe stradă, pe stadioane, în piaţă, într-un local, în WC-ul public, în tranvai sau autobuz, tren sau căruţă.


Nu trebuie uitată nici intimitatea căminului, cu atat mai mult cu cât mulţi ş-au construit în ultimii 20 de ani vile luxoase demolându-şi însă nu o dată propriul cămin. Aşadar politeţea nu este doar un costum ce trebuie îmbrăcat doar la zile de sărbătoare; dimpotrivă ar trebui să fie haina cea comodă de toate zilele cu care să fim obişnuiţi.


Vom continua şi în viitor excursia noastră prin lumea celor politicoşi aducând astfel un omagiu celor cuviincioşi care au bunul-simţ să facă diferenţa dintre un cuvânt sau un gest pertinent şi unul impertinent. Aceşti oameni curajoşi vor menţine probabil politeţea nealterată. Este doar un mic pas către acel ideal de desăvârşită armonie.

2 comentarii: