miercuri, 23 septembrie 2020

De la lume adunate... Despre politețe.

 

Dr. Constantin Colonaş, într-un limbaj perfect adecvat, vindecător, afirma următoarele în legătură cu regulile unei desăvârşite urbanităţi, reguli, din păcate, uitate prin urbanizarea forțată de acum cca 70 de ani:

 

 „Un filozof, care pe lângă filozof mai era - se vede treaba -  şi un hâtru bun de glume, a spus cândva: „ Dacă pe lume n-ar fi politeţă, oamenii nu ar veni în contact între dânşii, decât pentru a se lua de păr.”

 S-ar părea că agresiva afirmare a filozofului nostru, constituie un neadevăr. Totuşi, nimic mai adevărat. Şi o vom demonstra îndată. Căci, ce e politeţa în fond? E delicateţa care ne învaţă a ne disciplina apucăturile în aşa fel, încât să ştim a păstra până în cele mai mici amănunte respectul aproapelui; e acel for interior care ne îndeamnă a face ceia ce ne e îngăduit, oprindu-ne de a face ceia ce nu ne e îngăduit; e complexul acelor concesii reciproce – aproape spontane – atât de indispensabile bunelor raporturi sociale; e, într-un cuvânt, arta care ne învaţă a ne purta în toate împrejurările, după toate regulile unei desăvârşite urbanităţi. Lipsit de aceste preocupări civilizate, omul devine o brută, care, nepăsătoare pentru tot ce se petrece în jurul său, îşi face loc cu coatele în viaţă, îmbrâncindu-l pe cel ce-i stă în cale. Ori, de aci până la … păruială, cât mai rămâne oare ?... Ceia ce era de demonstrat !

Analizând sumar cele de mai sus se pot pune și următoarele întrebări:

Oare chiar mai știm ceva despre delicatețea care ne învăța să ne disciplinăm apucăturile ?

Mai știm a păstra până în cele mai mici amănunte respectul aproapelui sau eventual al cetățeanului turmentat de minciunile politicienilor ? Este minciuna o formă de bătaie de joc a aproapelui sau a cetățeanului de rând ? Este minciuna o pandemie ce poate afecta grav corpul social ? 

Este politețea un concept demonetizat ? Sau este doar o iluzie fabricată la Hollywood ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu